Τραύμα – Μετατραυματική Διαταραχή Στρες

Τραύμα - Μετατραυματική Διαταραχή Στρες

Η Διαταραχή Μετά από Ψυχοτραυματικό Στρες (ΔΜΨΣ), ή αλλιώς το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες αναφέρεται στην αντίδραση ενός ατόμου, που έχει εκτεθεί σε μία ακραία τραυματική εμπειρία με έντονο φόβο, αίσθηση ανημπόριας ή τρόμο – φρίκη. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής, που βίωσαν ή υπήρξαν μάρτυρες ή ήρθαν αντιμέτωποι με ένα γεγονός ή με μία σειρά από γεγονότα, η επίδραση των οποίων είναι επώδυνη και δεν μπορεί να τα αφήσει αδιάφορα. Τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνουν έναν πραγματικό ή απειλούμενο θάνατο, ένα σοβαρό τραυματισμό, μια απειλή της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου ή άλλων προσώπων γύρω του. Πρόκειται για αιφνίδιους θανάτους και απώλειες αγαπημένων προσώπων, σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνος, εγκεφαλικά και άλλες, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, βιασμοί, άγριες επιθέσεις βίας, σοβαρά ατυχήματα – δυστυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές.

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Ψυχοσωματικά Συμπτώματα

Όταν αναφερόμαστε στην έννοια ψυχοσωματικά συμπτώματα εννοούμε κάθε είδους σωματική ενόχληση, για παράδειγμα έναν πόνο σε κάποιο μέρος του σώματος, το οποίο θεωρείται ότι προκαλείται από ψυχολογικό στρες χωρίς να συνδυάζεται με συγκεκριμένη οργανική παθολογία.

Εξαρτήσεις – Καταχρήσεις

Εξαρτήσεις – Καταχρήσεις

Η χρήση διαφόρων ουσιών με σκοπό την αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς για λόγους διασκέδασης ή για ιατρικούς λόγους (όπως η ανακούφιση από τον πόνο, την ψυχική ένταση ή ακόμα και η καταστολή της όρεξης), αποτελεί κοινή εφαρμογή στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Διαφορετικές ουσίες, όμως, θεωρούνται επιτρεπτές ή κατακριτέες σε κάθε πολιτισμό. Παρά τις υπάρχουσες πολιτισμικές αντιθέσεις οι διάφορες κοινωνίες συμφωνούν ότι η χρήση μιας ουσίας θεωρείται παθολογική όταν, εξαιτίας της λήψης της, εμφανίζονται συμπτώματα και δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές ανεπιθύμητες και μη αποδεκτές για τις περισσότερες από αυτές.

Άγχος – Κρίση Πανικού

Άγχος - Κρίση Πανικού

Κάθε άνθρωπος σε κάποια στιγμή της ζωής του, ιδιαίτερα στο σύγχρονο τρόπο ζωής, έχει αγχωθεί για κάτι. Ως άγχος νοείται μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση ενεργοποίησης φόβου ή αίσθησης απειλής σαν απάντηση σε ένα πραγματικό ή φανταστικό κίνδυνο. Προκαλεί διέγερση του συμπαθητικού συστήματος του οργανισμού, η οποία εκφράζεται με φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως εφίδρωση, ταχυκαρδία, επιτάχυνση της αναπνοής, κοκκίνισμα, σήκωμα τριχών δέρματος κ.α.

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς ψυχικές διαταραχές. Ανήκει στις διαταραχές της διάθεσης ή αλλιώς συναισθηματικές μαζί με τις διπολικές διαταραχές, δηλαδή τις ασθένειες που χαρακτηρίζονται και από τις δύο ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις, δηλαδή την έξαρση και την κατάθλιψη όπως η μανιοκατάθλιψη.

Δυσκολίες Μάθησης – Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Δυσκολίες Μάθησης - Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες

Πολύ συχνά εκπαιδευτικοί και γονείς παρατηρούν κάποιου είδους δυσκολία μάθησης στα παιδιά τους, ιδιαίτερα μετά την είσοδό τους στο σχολικό σύστημα και αφού έλθουν σε επαφή με το γραπτό λόγο. Για το λόγο αυτό, παιδιά και γονείς επισκέπτονται και συμβουλεύονται ειδικούς προσπαθώντας να εντοπίσουν τον ακριβή τομέα ή τομείς, όπου εκφράζεται η δυσκολία αυτή.

Ψύχωση – Σχιζοφρένεια

Ψύχωση - Σχιζοφρένεια

Μια από τις ψυχικές διαταραχές που έχει ιδιαίτερα μελετηθεί και απασχολήσει για πολλά χρόνια τους επιστήμονες ψυχικής υγείας (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές κ.α.) είναι η σχιζοφρένεια και γενικότερα η ψύχωση. Για τον όρο ψυχωτικός έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφοροι ορισμοί, χωρίς όμως να καταφέρουν να διαμορφώσουν έναν ενιαίο, κοινό ορισμό που να ικανοποιεί όλους τους κλινικούς.

Νευρική Ανορεξία – Νευρική Βουλιμία

Νευρική Ανορεξία - Νευρική Βουλιμία

Εδώ και μερικά χρόνια οι διαταραχές που αφορούν την πρόσληψη τροφής απασχολούν αρκετό κόσμο. Το φαγητό αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα επιβίωσης του ανθρώπου και ειδικά στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες το φαγητό κατέχει εξέχουσα θέση. Κάποιοι υποφέρουν από παχυσαρκία, ενώ άλλοι ασχολούνται με δίαιτα και διατροφή για λόγους εμφάνισης (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες) ή για ιατρικούς λόγους. Ιδιαίτερα ο γυναικείος πληθυσμός κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση αναφέρει συχνά ότι αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη στάση του απέναντι στο φαγητό, τα οποία ανήκουν σε μία από τις δύο κλινικές περιπτώσεις τη Νευρική Ανορεξία και τη Νευρική Βουλιμία.

Ψυχαναγκασμοί – Καταναγκασμοί

Ψυχαναγκασμοί - Καταναγκασμοί

Οι έννοιες «ψυχαναγκασμοί» και «καταναγκασμοί» αναφέρονται στις επαναλαμβανόμενες σκέψεις και συμπεριφορές, οι οποίες καταναλώνουν πάνω από 1 ώρα την ημέρα από το χρόνο του ατόμου που τις βιώνει. Όταν η έντασή τους είναι τόσο μεγάλη, ώστε προκαλούν σοβαρή υποκειμενική ενόχληση και μειώνουν τη λειτουργικότητα του ατόμου μιλάμε για Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή (ΨΚΔ).

Φοβίες

Φοβίες

Φοβία ονομάζουμε έναν επίμονο και παράλογο φόβο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο (έμψυχο ή άψυχο), μέρος, συμβάν ή κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι το άτομο παραδέχεται ότι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί, εντούτοις επιθυμεί έντονα την αποφυγή τους ή τους υπομένει με έντονο άγχος και δυσφορία, ενώ συνήθως συνοδεύονται και από κρίσεις πανικού.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Οι όροι «διάσπαση προσοχής», «υπερκινητικότητα», «ΔΕΠ-Υ» ακούγονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κυρίως παιδοψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και γονείς αναφέρουν συνεχώς συμπεριφορές παιδιών και εφήβων που δείχνουν έλλειψη συγκέντρωσης, απροσεξία ή παρορμητικότητα.

Προβλήματα Σχέσεων – Συγκρούσεις Ζευγαριών

Προβλήματα Σχέσεων - Συγκρούσεις Ζευγαριών

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη ενασχόληση με τα προβλήματα σχέσεων (ερωτικών, συντροφικών, επαγγελματικών, οικογενειακών κ.α.) οποιασδήποτε ηλικίας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Οι συγκρούσεις είναι όλο και πιο συχνές και πολλά ζευγάρια ανθρώπων που ζουν μαζί ή έχουν στενή σχέση, αναζητούν διέξοδο και βοήθεια εξωτερική για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν, να ενισχυθούν στο ρόλο τους και να κατανοήσουν την εξέλιξη στην οποία οι συμπεριφορές και οι στάσεις τους, τους έχουν οδηγήσει. Επιπλέον, οι χωρισμοί και τα διαζύγια αυξάνονται διαρκώς με την καλυτέρευση της σχέσης να φαντάζει πολλές φορές δύσκολη ή και ακατόρθωτη.